TreeTower GreenView Floriade 2022 Almere
De TreeTower is ontworpen voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2022 te Almere. Op verschillende niveaus is een uitkragend driehoekig plateau gesitueerd waar een boom in geplant is. De bomen die op de toren groeien zijn een verwijzing naar de oerbomen die 2000 jaar geleden op deze plaats groeiden. De stronken van dit zeer oude bos bevonden zich nog op de bodem van de Zuiderzee en kwamen boven water bij de drooglegging van Flevoland. De toren bestaat uit een stapeling van octaëders die door middel van parametrisch ontwerpen zijn uiteindelijke geometrie heeft gekregen.
TreeTower is ontworpen voor een flexibel gebruik. Zo zal de toren na de Floriade worden verplaatst en hergebruikt als uitkijktoren bij de Oostvaardersplassen. De toren is dan ook als een bouwpakket te demonteren en weer op te bouwen. Met de toepassing van biobased, herbruikbare en te recyclen materialen past dit ontwerp in de circulaire economie: Almere Go Greener, op weg naar Growing Green Cities!
Green View voor Floriade 2022
De TreeTower is ontworpen voor de Floriade 2022 in Almere. De toren is in hout uitgevoerd en biedt de bezoeker van deze wereldexpositie voor de land-en tuinbouw een prachtig uitzicht op de Floriade, het Weerwater en ‘Growing Green City’ Almere. De toren biedt de bezoeker van de land- en tuinbouwtentoonstelling een prachtig uitzicht op de Floriade, het Weerwater en ‘Green City’ Almere en later 'Green Nature Reserve' Oostvaardersplassen; een groene kijk op de toekomst! De toren is een soort van Axis Mundi: een as die hemel en aarde met elkaar verbind of een Levensboom: het symbool van de eindeloos vertakte vorm van dat wat is.
Een toren op een wereldtentoonstelling
Er bestaat een lange traditie van het bouwen van een toren voor een wereldtentoonstelling. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Eiffeltoren die door Gustav Eiffel in eigen beheer gebouwd werd in 1889. Andere voorbeelden zijn de torens van Seattle (1959), Knoxville (1982) en natuurlijk de Euromast in Rotterdam die gebouwd werd voor de Floriade van 1960.
Geometrie en constructief ontwerp
De toren bestaat uit een stapeling van octaëders die door middel van parametrisch ontwerpen zijn uiteindelijke geometrie heeft gekregen: De octaëders verdraaien per verdieping met een vaste hoek en zijn naar boven toe steeds minder hoog. Hierdoor is de krachtafdracht geoptimaliseerd en lijkt de toren optisch hoger. De draagconstructie is opgebouwd uit houten staven van gelamineerd Accoya hout met stalen knooppunten. Accoya is een duurzaam geproduceerde houtsoort met een FSC en C2C label.
Inspiratie
Het ontwerp is mede geïnspireerd op de Torre Guinigi in Lucca, Toscane die in de middelweeuwen werd gebouwd door de familie Guinigi en waar bovenop zich ook een uitkijkterras bevindt met bomen. De oude eiken symboliseren vernieuwing en wedergeboorte. De keuken bevond zich op de verdieping onder het dak en op het dak bevond zich destijds een kruiden- en groententuin.
Uitkijktoren krijgt tweede leven Oostvaardersplassen
Na de Floriade krijgt de TreeTower een tweede leven. De toren zal worden verplaatst en hergebruikt als uitkijktoren bij de Oostvaardersplassen. De toren is als een bouwpakket te demonteren en weer op te bouwen.
Aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen wordt de Almeerse Poort ontwikkeld: hier kunnen mensen op een avontuurlijke manier kennis maken met het gebied. Het natuurgebied is aan deze zijde slechts beperkt toegankelijk, maar met het bouwen van de TreeTower wordt er spectaculair uitzicht geboden op het weidse landschap. Op elk plateau zal een ander aspect van de Oostvaardersplassen zichtbaar worden worden: De omliggende bossen en het leven in de boomtoppen, de plassen met watervogels, de uitgestrekte weiden met de grote grazers en op het hoogste plateau de locatie van het natuurgebied in de Flevopolder tegen de dijk van het Markermeer.