• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@Arc2.nl

CASLA Panorama Almere

Duurzaam ontwerp uitbreiding Architectuurcentrum CASLA

CASLA Panorama is het ontwerp voor de uitbreiding van Architectuurcentrum Casla. De exposities komen tot leven door virtuele en fysieke maquettes en een interactieve presentatie met videoscreens. Het ontwerp voor het gebouw gaat uit van hergebruikt hout en innovatieve technieken voor de energievoorziening. 
 

CASLA biedt zicht op Almere

In CASLA Panorama zijn de bestaande kwaliteiten in ruimte en situatie benut en uitgebuit. Met beperkte aan- en inpassing en reorganisatie van de verschillende functies is ruimte gecreëerd voor nieuwe mogelijkheden. De tentoonstellings- en workshopruimten worden opgenomen in het bestaande volume, in de uitbreiding worden de entree, receptie, winkel, cafe en serviceruimten ondergebracht. 
CASLA Panorama biedt de bezoeker een veelzijdige kijk op Almere en het Flevolandschap: Zowel de ontstaansgeschiedenis als de toekomstige ontwikkeling van de stad in haar natuurlijke omgeving kunnen worden beleefd op een innovatieve wijze. De bezoeker wordt ondergedompeld in een interactieve wereld van beeld en geluid. De bezoeker waant zich op de bodem van de Zuiderzee in 1600 tussen vissen en scheepswrakken, rondlopen in de uitgestrekte rietvelden vlak na de drooglegging in 1970 of op het dak van het WTC anno 2012 staan.
CASLA Panorama als ontmoetingsplek voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur, landschap en stedenbouw in Almere. Als uithangbord voor innovatie, geeft ruimte aan creativiteit en ontdekking, als kenniscentrum een wegwijzer voor de stad Almere.

Duurzaam en innovatief volgens Almere Principles

Het ontwerp sluit aan bij de Almere Principles, het cradle to cradle concept (C2C) met voorwaarden voor een aantrekkelijke, groene en duurzame stad. De instelling versterkt hiermee haar maatschappelijke rol door als voorbeeldfunctie te fungeren. De uitbreiding wordt gerealiseerd met lokaal geproduceerde of gereyclede natuurlijke materialen: de constructie van populierenhout, de gevelbekleding van hergebruikt pallethout en een interieur van lokaal sloophout. Op het dak wordt een innovatief landschap met de nieuwe technologie Plant-MFC toegepast waarmee stroom kan worden opgewekt en de lucht in de omgeving wordt gezuiverd. Het klimaat in het interieur wordt op een natuurlijke wijze verbeterd door een groene wand met planten.
Toekomstige uitbreidingen van CASLA met nieuwe functies en partners kunnen eenvoudig worden gefaciliteerd omdat het gebouw makkelijk kan worden aangepast.


 

Gerelateerde Projecten