• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@Arc2.nl

Familiehoeve Emelaar Achterveld

Modern familiehuis in agrarisch landschap

Familiehoeve Emelaar vervangt een afgebrande woning op dezelfde locatie. De wens van de opdrachtgevers was om de functies van het voorgaande woonhuis dat bestond uit twee huisnummers terug te brengen in het nieuwe ontwerp. Twee woonhuizen onder één dak, binnen één volume, met gezamenlijke ruimtes verspreidt door het huis. Een modern familiehuis met privéplekken en plek voor ontmoeting. 
Een goede en logische verdeling van de functionele ruimtes over het volume was aanleiding voor de indeling en de vorm van de familiehoeve. Het ontwerp van het woonhuis wordt in de basis gekenmerkt door een langgerekt eenlaags volume met kap en een centrale knik. De knik in de massa is meerledig: het maakt de ondergebrachte twee woondelen visueel, het markeert de hoofdentree met gezamenlijke entreehal, en met de ingreep biedt de kop van de woning maximaal zicht op het achterliggende open landschap. 

Het over het volume doorgetrokken dak maakt het woonhuis horizontaal en langgerekt, ondergeschikt aan het landschap. De familiehoeve is met het ontwerp verweven met de historie en het karakter van de locatie. 
 

Eigentijdse architectuur in agrarische context

Door de archetypische schuurvorm, dak-gevelverhouding en materialisatie voegt het woonhuis zich naadloos in zijn agrarische context. Er ontstaat in massa een langgerekt en relatief laag gebouw met een menselijke schaal. Eigentijdse architectuur met kenmerken die refereren aan traditionele agrarische bebouwing. 
Het karakteristieke dak van de hoeve speelt een grote rol in de uitstraling en beleving van het woonhuis. Het dakoverstek en zonwering in de vorm van schuifpanelen met horizontale houten lamellen dragen bij aan een comfortabel en beheersbaar binnenklimaat. Vanuit de centrale entreezone zijn de verschillende woonruimten te bereiken. Het linkerdeel van het woonhuis is bestemd voor logie v
oor de kinderen of als recreatieve overnachting voor wandelaars. Het rechterdeel van de hoeve bevat de hoofdruimtes van woning. In de kelder onder dit deel is onder meer ruimte opgenomen voor fitness, opslag en techniek. 

Zichtlijnen

De indeling van het woonhuis speelt in op verschillende zicht-assen. Het woonvolume richt zich maximaal op het open landschap en is er vanuit de woonkamer zicht op de fruitboomgaard. Vanaf de entree aan de voorzijde ontstaat een lange zichtlijn door de centrale hal langs de bijgebouwen op het achtererf. 

Natuurlijke en duurzame materialen

Voor de materialisering van het woonhuis en de bijgebouwen wordt gebruik gemaakt van milieuvriendelijke, natuurlijke een duurzame materialen. Dit draagt bij aan een gezond woon- en leefklimaat. Gevel, dak en vloeren vormen een hoogwaardige thermische schil rondom het huis. De hoeve wordt opgebouwd uit houtskeletbouwelementen en/of CLT vloeren waarbij het biobased materiaal hout in het interieur op verschillende plekken zichtbaar en ervaarbaar wordt gelaten. Voor het dak en delen van de gevel worden leipannen toegepast. Het materiaal is duurzaam, en goed bestand tegen storm, een belangrijk item in dit open landschap. De hoofdmaterialen hebben een terughoudende kleurenpallet met aardetinten passend in deze agrarische omgeving. 

Bijgebouwen

Het huidige bijgebouw ‘Het Atelier’ wordt in het ontwerp uitgebreid en geschikt gemaakt als mantelzorgruimte. De oude schuur wordt vervangen door een multifunctionele hobbyruimte met een zonnepanelendak ten behoeve van de totale energievoorziening. Door de vormentaal en materialisering zijn de bijgebouwen herkenbaar als familie van het woonhuis, door massa en positie zijn ze hieraan ondergeschikt. 



 
 

Gerelateerde Projecten