• Arc2 architecten
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@Arc2.nl

Gevelrenovatie woontoren De Koch Haarlem

Duurzaam gevelontwerp gevelrenovatie woontoren De Koch, Haarlem

Een flatgebouw uit de jaren '70 aan de Robert Kochlaan te Haarlem is door slechte staat van de bakstenen gevelhuid gerenoveerd. Het bestaande metselwerk was dusdanig slecht dat er op korte termijn maatregelen moesten worden genomen in de vorm van gevelrenovatie. Met de nieuwe gevelhuid is het gebouw tegelijkertijd bouwfysisch verduurzaamd. Het gebouw vormt in de stedenbouwkundige context een karakteristiek en herkenbaar element van een ensemble met een vijftal gelijke torens. Het behoudt van herkenbaarheid van deze familie als beeldbepalende elementen in de omgeving vormde uitgangspunt van dit eigentijdse en frisse gevelontwerp. In opdracht van de VVE De Koch en Robertson Restyling heeft Arc2 architecten voor de gevelrenovatie van deze specifieke woontoren het ontwerp gemaakt.
 

Ontwerpvisie verduurzaming gevel VVE De Koch

Het onderhoudsplan opgesteld door Univeste en de VVE De Koch van de woontoren schreef voor om de huid van het gebouw te verduurzamen. Vanuit financieel oogpunt was het afbreken en opnieuw opmetselen van de bestaande gevel geen optie. De VVE koos ervoor om een nieuwe huid te monteren op de bestaande gevel zonder te slopen. Vanuit duurzaam en constructief oogpunt is gekozen de gevel te voorzien van isolatie en een nieuwe lichte aluminium gevelhuid te monteren op de bestaande gevel met een economische levensduur van veertig jaar! Met de toegepaste XPAN Cladding aluminium gevelbekleding en isolatielaag is de oude gevel opgesloten. Deze oplossing biedt naast de financiele en constructieve voordelen een enorm bijkomend bouwfysisch voordeel. De toename van de RC-waarde van de gevel is enorm.
De woontorten vormt onderdeel van een herkenbare familie van gebouwen. Om de impact van de renovatie en verduurzaming van de gevel op het ensemble als geheel te minimaliseren is gezocht naar een passende oplossing voor deze specifieke (stedenbouwkundige) context. Uitgangspunt in het ontwerp was dat met een eigentijdse gevelinvulling het oorspronkelijke beeld van de flat werd benaderd en er een hoogwaardige beeldkwaliteit zou ontstaan passend in de ensemble van flats geheel.
 
Het ontwerp voor de nieuwe gevel van het flatgebouw heeft de volgende karakteristieken:
  • De woontoren heeft een duurzame en eigentijdse 'nieuwe jas' gekregen. De impact van de renovatie op de andere torens is geminimaliseerd door zorgvuldige detaillering in de gevelafwerking. Door middel van een eenvoudige en heldere vormgeving en zorgvuldige toepassing van materialen wordt met de eigentijdse invulling het oorspronkelijke beeld van de flat benaderd en voegt de toren zich op vanzelfsprekende wijze in de context van het ensemble;
  • In de toepassing van de specifiek voor dit project ontwikkelde aluminium extrusieprofielen van XPAN Cladding, (XBRICK en XBRICK 2) is een verwijzing gemaakt naar de tectoniek met lijnenspel van de oorspronkelijke bakstenen gevels. De extrusies zijn afgestemd op de maat van de oorspronkelijke gevelbekleding; 
  • Door de combinatie van een tweetal profileringen ontstaat een levendig en gevarieerd gevelbeeld met een zweem van onregelmatigheid;
  • De extrusieprofielen zijn op de hoeken in verstek gezaagd in combinatie met een aluminium hoekstuk ten aanzien van heldere vorm en lijnen.
 

Gerelateerde Projecten