• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@Arc2.nl

BioHouse Almere Oosterwold

Biobased strobouwhuis Oosterwold

Arc2 architectuur heeft voor een echtpaar een ontwerp gemaakt voor een vrijstaand strobouwhuis in Almere Oosterwold. Voor de bouw van het woonhuis wordt gebruik gemaakt van duurzame en biobased materialen. De hoofddraagconstructie is uitgevoerd in houtskeletbouw, de wanden van de woning bestaan uit stro met leemstuc aan de binnenzijde en houten geveldelen aan de buitenzijde, het dak heeft een lichte bolling en is begroeid met turfgras.  De gevel van het strobouwhuis is door de opbouw met natuurlijke materialen dampopen en kan dus ademen als een derde huid dit resulteert in een zeer aangenaam en gezond binnenklimaat waarin de luchtvochtigheid op natuurlijke wijze wordt gereguleerd. 
De plattegrond van het woonhuis is slim en efficiënt ingedeeld met korte looplijnen. De hoofdentree ligt centraal in de voorgevel en via een centrale gang worden de drie zones van het huis ontsloten: een werk- en gastenzone, een slaapzone met badkamer en slaapkamer en achterin de woon- en leefruimte met uitzicht op de tuin. Via een trap kan de bovenverdieping worden bereikt. 

Orientatie op de zon voor energieneutraal huis

De belangrijkste leefruimte is georiënteerd op het zuiden en heeft een grote glaspui van 3,6 meter hoog. Het dak wordt ondersteund door twee constructieve bomen en vormt een grote luifel die de warmte van de zoninstraling in de zomer tegenhoudt. Via de daklichten krijgen diverse ruimten extra daglicht. De dakopbouw heeft een hellend vlak waarop de zonnepanelen ten behoeve van de energieopwekking zijn gesitueerd. Door de vierhoekige plattegrond is de verhouding tussen inhoud en geveloppervlak zeer gunstig en wordt het warmteverlies beperkt. De hoge isolatiewaarden van gevel en glaspuien met driedubbel glas benaderen die van een passief huis. In combinatie met een warmtepomp en een warmteterugwin systeem voor de ventilatie is het huis energieneutraal. Het afvalwater wordt op eigen terrein gezuiverd door middel van een helofytenfilter.


 

Gerelateerde Projecten