• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@Arc2.nl

Dreamportlane N261 Waalwijk

​Karakteristieke bogen, wanden met wolkenpatronen en een verticale naald met ledverlichting die subtiel van kleur verandert, zijn de basisingrediënten van het ontwerp van Arc2 architectuur voor Dreamportlane, ook wel de Eftelingweg genoemd. Een Leisure Boulevard in het hart van Brabant waar dromen worden waargemaakt! Voor het Beeldkwaliteitsplan van de provinciale weg N261 met ongelijkvloerse kruisingen zijn een tiental kunstwerken ontworpen. De familie bestaat onder meer uit een ecoduct, diverse langzaamverkeersbruggen, viaducten, een tunnel met turborotonde en de renovatie van bestaande viaducten.



Dreamportlane N261
De N261 is één van de belangrijkste toegangswegen tot Midden-Brabant en verbindt publiekstrekkers als de Efteling, de meubelboulevard in Waalwijk en de Loonse en Drunense duinen, waar gebruikers ‘verbeelding, creativiteit en ontspanning’ kunnen vinden. Vandaar de naam DreamPortLane. Behalve een verkeerstechnische ingreep, een verbreding, moest daarnaast de strategische agenda van het gebied vorm krijgen via architectonische kwaliteit. Door de toepassing van fraai vormgegeven roestvaststalen randelementen, balustrades en met led aangelichte landmarks vormen de kunstwerken één familie, die het gewenste hoogwaardige karakter geeft aan de weg. 

(Staal)constructie
Roestvast staal voor de landmarks. De vinvormige randelementen van roestvast staal zorgen voor slankheid en lichte uitstraling van de viaducten, net als de geïntegreerde balustrades, weervast stalen afbeeldingen van dieren op het ecoduct en de roestvast stalen naald en bogen die als landmarks bij de afslagen staan. Vanwege het droomthema zijn later de veelkleurige ledverlichting van de landmarks en verlichte ‘wolken’ onder de viaducten bijgekomen.

Creativiteit
Landmarks met ledverlichting. In de basis is er een ingetogen ontwerp gemaakt met subtiele accenten in RVS. ’s Avonds lichten de landmarks op waardoor de weg iets feestelijks krijgt. Zo zijn de viaducten geen anonieme bouwmerken meer, maar hebben ze echt architectonische kwaliteit. In de tunnelbak onder de rotonde bij de afslag naar de meubelboulevard bij Waalwijk is een ‘naald’ toegevoegd. Door de naald in de rotonde op te nemen, ontstaat daglichttoetreding in de tunnel en ruimtelijke beleving; boven- en onderwereld worden met elkaar verbonden.

Detaillering​
Integrale achterconstructie voor rand en balustrade. Veelal staat de balustrade langs een viaduct op de betonnen rand, maar hier is deze rand uitgespaard door een driehoekige console, die zowel het randelement als de balusters draagt. Zo kon het betonnen dek aan weerszijden 200 mm smaller worden uitgevoerd, hetgeen een aanmerkelijke besparing opleverde. 

De nieuwe Midden-Brabantweg als 'Droomweg' 
"De Provincie Noord-Brabant heeft het initiatief genomen om de N261 te vernieuwen en uit te voeren met ongelijkvloerse kruisingen. De nieuwe Midden-Brabantweg moet een ‘droomweg’ worden. Een weg met een eigen identiteit zodat mensen die onthouden. Die identiteit moet aansluiten bij het ‘droomgebied’ dat er omheen ligt. Kunstwerken moeten voor dat eigen karakter zorgen.” Architect/vormgever Gert-Jan de Jong van Arc2 architectuur vindt dat de wereld al genoeg functionele en dus saaie dingen heeft. Hij is verantwoordelijk voor de vormgeving en beeldkwaliteit van de nieuwe Midden-Brabantweg, ook wel Eftelingweg genoemd. De Jong laat graag ook zijn verbeelding spreken in die nieuwe weg. Hij streeft daarbij naar een ‘Dream Port Lane’, analoog aan het Eindhovense ‘brainport’. De weg tussen Waalwijk en Tilburg moet met zijn inrichting appelleren aan activiteiten als De Efteling, aan recreatie, aan logistieke bedrijven en aan een onderneming als Piet Klerks. Aan wat De Jong een ‘droomgebied’ noemt. Voor de verschillende knooppunten in de Midden-Brabantweg heeft hij een kunstzinnige toevoeging ontworpen. Het eerste kunstwerk, twee enorme  bogen van roestvast staal, staan al op het viaduct bij Kaatsheuvel. Gekleurde ledlampen zorgen straks voor een bijzonder effect. De tunnelbak ter hoogte van De Efteling kreeg intussen al de eerste wolken van roestvast staal tegen de zijkanten van die bak. Ook die worden verlicht. De Jong: „Wolkjes uit een droom of wolkjes zoals in tekenstrips. Ook het ecoduct krijgt van die wolken.” Het kunstwerk dat de architect voor de rotonde in de Professor Kamerlingh Onnesweg heeft bedacht, wordt zo’n beetje de kers op de taart. Die rotonde komt als het ware boven de Midden-Brabantweg te liggen. Het hart van de rotonde blijft open. Op de bodem van de tunnelbak onder de rotonde is door bouwer BAM en staalproducent van den Bersselaar vrijdagmorgen in alle vroegte een 21 meter lange stalen naald geplaatst. Die abstracte naald steekt straks meters boven de weg uit. „Die naald verbindt de boven- met de onderwereld. Maar het is ook een oriëntatiepunt; een kompasnaald. Je zou in die naald trouwens ook een verwijzing kunnen zien naar de Waalwijkse leerindustrie. Een naald voor de stiksels in schoenen.” - Brabants Dagblad 

Gerelateerde Projecten